Orang Melaka ni memang terkenal dengan keramahannya. Setiap kali kalau kita bertandang ke rumah saudara-mara atau kawan-kawan perkara wajib bagi tuan rumah ialah menghidangkan makanan untuk tetamu. Bagi tuan rumah kalau tetamu datang ke rumah mesti dijamu kalau tidak rasa kurang sempurna layanannya...
So lets see....apa yang sering kita jumpa di bawah tudung saji orang Melaka...
|
Ini adalah yang paling sinonim sekali dengan orang Melaka......cincalok perah asam limau dan hirisan bawang besar dan patahkan cili padi...perrrgghhh meleleh air hidung ...hahahaha.....sumber : kenalimelaka.blogspot.com |
|
Masak lemak cili padi ikan air tawar yang dicampur dengan pisang atau keladi atau nangka atau rebung asam (bamboo shoot yang telah di buat pekasam). Tapi rebung asam paling best kalau dimasak lemak cili padi ni dengan perut tebal....... Sumber :makanmalaya.com
|
|
Lauk asam pedas pun salah satu lauk yang wajib , selalunya asam pedas ikan seperti ikan pari , kembung , parang , terubuk dan apa saja ikan pun boleh.. Sumber :melakamajujaya.webs.com
|
|
Sambal belacan pun adalah hidangan wajib juga bagi orang Melaka ni...sambal belacan pun ada maca-macam variasinya....ada sambal belacan yang dicampur tomato , terung asam , perah asam limau kasturi dan kulit limau dihiris dan dimasukkan ke dalam sambal tu , sambal belimbing buluh dan apa saja bagi makcik-makcik yang kreatif dan inovatif tu....meleleh air mata dibuatnya..sumber :
zulkbo.com |
|
Sambal tumis pun satu lagi hidangan sering ada di rumah orang Melaka ni ...sambal tumis ikan bilis , sambal tumis udang , sambal tumis ayam sambal tumis daging .......sumber :
tiffinbiru.com |
|
Wah ini kalau jumpa ni tak jadi lauk ni , makan begitu saja pun sedap.....ini ialah lauk siput sedut masak lemak cili padi dengan keledek atau keladi.........sedap tuuu.....sumber :
homestayaifan.blogspot.com |
|
Yang ni ialah ayam masak grangsam (lebih kurang macam masak asam pedas juga tapi selalunya ayam atau daging dan tulang-tulang lembu digunakan memang sedap)....sumber :
http://melakadaily.com
|
|
Kuih ni sangat istimewa bagi orang Melaka...kalau dulu-dulu kita jumpa kuih ni masa ada orang meninggal dunia saja...sebab setiap kali kenduri tahlil diadakan , kuih serabai wajib ada kalau tiada maknanya bukan kenduri le tu...hehehe..dibuat dari tepung beras dan dimakan dengan kuah gula n nak sedap lagi kuah gula tu dicampur pisang atau durian...emmm menjilat jari. Sumber : sayangmelaka.blogspot.com |
|
Ini pula ialah tapai pulut , kuih wajib apabila ada majlis khenduri kahwin. Diperbuat dari beras pulut yang dikukus kemudian digaulkan dengan sedikit ragi dan diperam selama tiga hari untuk betul-betul masak....manis tu..kalau dulu-dulu dibungkus dengan daun pisang sekarang di Melaka ni telah diinovasikan cuma dibungkus deng kertas plastik saja.Tapai Sarimah ni memang terkenal di Melaka ni untuk tempahan apa saj majlis , tapi kalua nak rasa boleh beli di Mydin Air Keroh dekat bahagian sayur-sayur tu. Sumber :
bumimelaka.blogspot.com |
Yang ini pula ialah inang-inang , yang dalam plastik belum digoreng bila nak baru goreng yang sebelah kanan. Juga diperbuat dari beras pulut yang dikukus kemudian dibentuk bulat leper dan dijemur sehingga betul-betul kering. Boleh disimpan berbulan-bulan jika cukup kering , bila nak makan baru digoreng best ni , lemak-lemak gitu.. Sumber : bloginbm.blogspot.com dan ligakampung.com
cincalok kesayangan ku...
ReplyDelete