First sekali , masak air dalam rice-cooker... |
Masukkan garam (secukup rasa...ikut kuantiti fettucini) dan minyak dalam air tu... sementara tunggu air panas sediakan bahan tumis.. |
Fettucini dalam setengah bungkus. |
Air dah panas masukkan fettucini. |
Sekali-sekala kacau supaya tak melekat... |
Biarkan mendidih sekejap.. |
Dah masak angkat dan toskan...lupa pulak nak ambil gambar masa toskan fettucini tu.. |
Akak selalu guna cream jenis ni....ok laa |
Bahan-bahan dia tak banyak ....simple je bawang putih , cendawan butang yang dalam tin.. |
Perencah udang.. |
Panaskan minyak... |
Masukkan bawang putih.. |
Bila bawang dah kemerah-merahan sikit , baru masukkan cream cabonara... |
Kuantiti cream ni pun ikut kuantitit fettucini...tambah air sikit supaya tidak terlalu pekat bila sudah dicampurkan fettucini nanti.. |
Bila dah mendidih krim tu masukkan cemdawan.. |
Masukkan cendawan. |
Kacau biar sampai sebati.. |
Bila dah mendidih dan likat ..... |
Masukkan udang... |
Kacau dalam beberapa minit..(agak-agak sampai udang tu dah kemerah-merahan...jangan terlalu lama takut udang tu keras isinya. |
Masukkan fettucini... |
Gaulkan.... |
Agak-agak dah sebati tutup api. |
Wallaa.....nice to be eaten hot |
Sodap dimakan paneh-paneh... |
Haha! Suka suka je dia baling ke dinding. Tengok le masa yang tertera di paket pasta tu. Pasang timer, bila bunyi dah al dente le. Tapi nampak sodap carbonara segera kak june! :)
ReplyDeletecredit kt tukang masak xde??hikhikhikkk
ReplyDeletebila nak ajak wa makan kak..hehehe
ReplyDeleteAni , meh le bila-bila masa je boleh...hello hello lah dulu
ReplyDelete