Monday, May 21, 2012

Asam Pedas Tumis ....



Semenjak dua menjak ni selera ni asyik nak makan asam pedas je. Dalam satu dua minggu nampaknya dah berapa kali dah ni masakasam pedas. Jadi teringin juga nak kongsi resepi orang dulu-dulu  masak asam pedas tumis dari Melaka. Tak susah pun main campak-campak je....hehehe..

Ok jom kita ke dapur...




Bahannya ialah seketul belacan (ni buatan tangan industri kg dr Melaka , banyak dijual di pasar borong RM2.50 satu ketul kalau beli banyak dpt le murah) bawang merah , bawang putih dan sedikit lada hitam (kalau suka pedas lebih menyengat tambah le ikut suka hati)



Sedikit cili kering kisar.

Boleh dicampur dengan bendi atau terung.

Ikan ikut suka hati samada nak guna ikan pari ke ikan parang pun boleh ...apa-apa sajalah. Hari ni akak guna ikan mabong. Semalam pergi Tesco tak banyak pilihan so ini saja yang cantiknya , akak beli lah untuk sekali masak.

Bahan bawang merah , bawang putih , belacan(belacan tu tak payah bakar atau goreng sebab kita akan tumis sekali dengan rencah-rencah lain) dan lada hitam tadi kisar je dalam blender.

Bahan tadi yang siap dikisar , masih dalam blender.

Panaskan minyak...agak-agaklah berapa banyak minyak tu ikut bahan yang kita kisar tadi dan cili kisar yang kita nak tumis tadi. Yang ni akak guna dalam setengah cawan.

Bila minyak panas masukkan bahan kisar.

Tumis sampai garing atau terbit minyak.

Ini ialah asam keping (akak suka campurkan asam keping supaya masamnya lebih menangkap) dan sedikit asam jawa.


Ini ialah asam jawa tadi yang sudah diramas dengan air , dalam satu cawan.

Bahan penumis nampaknya dah garing.

Ni dinamakan terbit minyak , meaning apabila bahan tu garing minyak akan berasing dari bahan tu.

Masukkan cili kisar , Ni akak masukkan dalam dua setengah senduk yang kecil.

Kacau dan tumiskan lagi sampai cili garing.

Bila cili garing agak-agak dalam 3-4 minit masukkan garam , dan tumiskan lagi. 

Masukkan ikan..

Asam keping...

dan air asam..

Gaulkan.....

Biarkan ikan dalam bahan-bahan penumis dan air asam tu mendidih sekejap agar ikan dapat serap masam , masin bahan tu.

Bila agak-agak ikan dah sebati dengan rencah tumis tu boleh dimasukkan air.Akak masukkan dalam 2 mangkuk kuah ni. Kalau suka kuahnya cair sikit tambahlah lagi airnya.

Nampaknya ikan tu dah sebati dah dengan penumis.

Masukkan air..

Biarkan mendidih..

Bila kuah mendidih , rasalah asam , garamnya.

Akaknya kurang garam , so tambah lagi garam.

Biarkan mendidih dalam 2-3 minit..

Boleh dimasukkan bende ke terung ke..

Pastikan bende tu dipotong terus ke dalam kuali tu , jangan dipotong awal-awal nanti berlendir...kalau guna terung boleh dipotong awal-awal tapi pastikan direndam dalam air , takut nanti lebam le pulak terung tu.

Biarkan mendidih sampai bende tu empuk(lembut)..

Bila semua dah masak rasalah masam , masinnya....kalau dah cukup rasanya , asam keping tu bolehlah dibuang sebab kalau dibiarkan dalam lauk tu lama-lama nanti kuat pulak masamnya.

Bila semua dah cukup rasanya , tutuplah api dapur.

Tadaaaaa...siaaapppp hirup pun sodap.....hehehehe. Yang ini untuk hang kebun kat rumah atas tu.






No comments:

Post a Comment